Jos kirjoittais välillä jostakin muusta kuin painonpudotuksesta.

Tänään taitaa tulla vuosi täyteen vauvavuotta. Muistaakseni eka mammalomapäivä oli 28.5.11. Paljon on mahtunut vuoteen, aika on mennyt todella nopeasti. Ei ne turhaan näitä ruuhkavuosiksi sano.

Mun on jo kauan pitänyt lainata kirjastosta Project Maman ja Salamatkustajan (bloginimiä) kirja Vuoden mutsi. Varasinkin sen jo, mutta varauslista on pitkä. En nyt tässä pitele henkeäni että se pian tulisi minulle, saan varmaan odotella muutaman viikon. Odotan kirjaa innolla koska se on vauvakirja, jonka kirjoittajat eivät ole ammattilaisia. Kirjoittamisen ammattilaisia ovat, mutta eivät ammattilaisia lapsen kehitysopissa ja gynegologiassa. En oo varmaan eläissäni lukenu ainuttakaan vauvakirjaa, jossa tarjoiltaisiin faktaa. Anna-Leena Härkösen Heikosti positiivinen ja muutama muu kirja (lisään ne ku muistan kirjojen nimet. :P) on tullut luettua, mutta oon aina aatellu että jos tulee tenkkapoo kersojen kanssa niin katon sitte netistä tai kysyn neuvolasta. Joskus on saanut ihan ilmaiseksi neuvoja päiväkodistakin...  Jetlagissa - yhdellä kädellä kirjoitettu opas vauvavuoteen on mun ennakko-odotusten mukaan vähän samantyyppinen kuin tämä Vuoden mutsi. Senkin on kirjoittanut kirjailija, joka jäi mammalomalle ja näköjään kaipas jotain tekemistä ja lisätienestiä.

Koska nykyään saa antaa muille neuvoja ihan mutu-tuntumalla, varsinkin jos olet äiti, tässäpä minunkin neuvoni:

Opas vauvavuoteen:

1. Mene ulos, jos huvittaa. Mutta jos olet väsynyt ja ei huvita mennä minnekään, älä mene ulos. Ulos menemin AINA KANNATTAA, siitä aina piristyy. Vertaistuki rules! Mutta jos lähdet puistoon tai perhekahvilaan ja valitat koko ajan kuinka kamalaa elämäsi on, jätä välistä. Ajattele niitä muitakin äitejä. Ei tartte muiden päivää pilata valittamisella. Mutta: jos tilanne on ns. "rajatapaus" eli meet tapaamaan muita ihmisiä ja saat siitä taas iloisen mielen takaisin, se kannattaa.

Jos haluat mennä sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa sairaan vauvan kanssa: ÄLÄ tee sitä! Pahinta mitä voit tehdä on viedä räkää valuva vauva kerhoon ja valittaa kuinka olette olleet kaksi viikkoa sisällä ja nyt et vaan enää jaksanut olla sisällä. Saat kaikkien vihat päällesi kun muiden lapset sairastuu. Flunssa tarttuu pisaratartuntana ja ihan varmasti.

2. Suhtaudu keskustelupalstoihin varauksella. Virtuaalista vertaistukea, joo, mutta koita suodattaa ja älä kerro liikaa. Eihän sitä ikinä tiedä kuka niitä sun juttujas lukee. Muistin virkistämiseksi voi aina joskus kurkata Hesarin tai Iltalehden uutisjuttujen kommentteja. Ne on niitä samoja jotka kirjottaa paskaa sinnekin. Keskustelupalstoilla (siis vauva-aiheisiin) aina kirjoitetaan enemmän negatiivisista asioista. Vauva ei nuku, syö tai kakkaa. Jos vauva ei nuku, syö eikä kakkaa, keskustelupalstat on sun juttu. Aina joku jaksaa kirjottaa sulle takasi: "Jaksuja!!!". Mut jos vauva syö, nukkuu yöt läpeensä ja kakkaa säännöllisesti, ehkä ei kannata sinne mennä hehkuttaan kuinka hyvin teillä menee. Niille valittajille tulee paha mieli.

3. Kirppikset rules, ok! Jos jaksaa pikkasen penkoa, kirppiksiltä löytyy oikeesti hyviä vauvanvaatteita. Vauvanvaatteethan (alle 80cm) kuluu vain siitä mitä kersa puklaa tai sotkee. Jos on vähänkään parempilaatunen vaate (mun suosikkeja: PoP, NameIt, Lindex ja Kappahl, myös Henkkamaukka) kestää pesun tahranpoistoaineella. Tahranpoistoaineetkin on kehittyneet tässä viime vuosina ja niillä saa porkkanat, mustikat ja luumut pois vaatteista aika helposti. Tuo 5-vuotias kuluttaa vaatteensa rikki sitä mukaa kun ostaa uusia, mutta ei ne vauvanvaatteet kulu. Tässä vuoden aikana oon yhdistänyt kirppistelyn ja oman ajan silleen että oon menny noin kerran viikossa kirppikselle kierteleen tunniksi ja ehkä muutaman vaatteen oon vauvalle ostanu kaupasta. Kauheesti oon löytäny kamaa kirppikseltä, ja todella hyväkuntoista, kuin uutta! Ja vähintään -50% mitä kaupan hyllyllä. Ei se oo mitenkään noloa että vauva on kirppisvaatteissa, ei ne ole nuhjuisia. Sama pätee äitiysvaatteisiin ja imetyspaitoihin. Ei niitä kukaan kerkee pitää niin kauan että ne kuluis puhki. Nettikirppikset (huutonetti, facebook) kannattaa kans tsekkailla.

4. Hommaa itsellesi vertaistukea=mammakavereita. Hyvä se on tässä ikäluokassa, noin kolmekymppisenä, kun aina monta on maha pystyssä samaan aikaan ja facebookin kaverilistalla saa lukea muiden samanikäisten vauvojen kuulumisia. Mene perhekahvilaan, puistoon (joo, vauvankin kanssa voi mennä puistoon jututtaan muita tätejä vaikka se vauva ei vielä leikikään siellä hiekkiksellä), ym. mammojen kokoontumispaikkaan ja ala juttelemaan. Varmoja jutun aiheita: mitäs teille kuuluu, montakos lasta sulla on ja minkä ikäsiä. Kaikkien kanssa ei tule toimee, mutta saattaa löytyä hyviä ystäviä loppuelämäksi!

5. Iskä hoitaaa ja mummot rulettaa. Onhan se kaunis ajatus että "sitten kun saan vauvan, pyhitän kaiken aikani sille vauvalle". Voihan se olla että joillakin se toimii, mutta itse en ole siitä saanut mitään kiksejä ja näitä äitejä joita on sitten nähnyt, niin lähinnä surettaa. Ihana ajatus että vain äiti hoitaa lasta mutta entäs ne muut? Iskäkin voi hoitaa lasta yhtä hyvin kuin äiti. Mutta: pitää muistaa että vanhemmaksi kasvetaan, miehet ei oo leikkiny nukeilla ja harjoitus tekee mestarin. Jos kukaan ei opeta isää vauvan hoitoon, totta kai innostus uutta perheenjäsentä lopahtaa ennen pitkää. Pienestä asti iskä hoitamaan niin siitä se rakkaus ja läheisyys kasvaa. Isovanhempien kohdalla olen huomannut että vaikka vanhempasi saattoivat olla todella huonoja vanhempia, he silti saattavat olla täydellisiä isovanhempia. Varsinki sillon kun muksu on 3v -> ja ei tartte enää vanhempien syöttö- ja puhtaanapitopalveluita, on se ihanaa että voi jättää lapsen hoitoon mummolaan, kun lapsi ja isovanhemmat tuntevat toisensa ja pystyvät luottamaan toisiinsa. Jos isovanhemmat jäävät etäiseksi vauva-aikana, ei sitä tosta vain yks kaks yllättäen aleta mummoilemaan kun vauvasta on kasvanut lapsi.

6. Matkustaminen on ihan okei - pienellä varauksella. Reissaaminen vaunuissa tai rinterepussa lekottelevan vauvan kanssa voi olla kivaa. Mutta jos vauva vihaa auton turvaistuinta ja ei koskaan nuku vaunuissa, unohda koko juttu. Vauva tarttee paljon tavaraa mukaan, mutta entä sitte. Ku junassa vauva on vääntänyt kolmannet NiPat (NiskaPaska), kiität vielä itseäsi että pakkasit ne neljännet vaihtovaatteet. Jos hotelliin menette yöksi koko perhe, varautukaa hotellikuolemaan. Meillä ainakin lapset menee nukkumaan klo 19.30 ja se on aikuiselle piiiiitkä ilta. Varsinki pienessä hotellihuoneessa et sää voi katsoa telkkaria tai jutella lasten nukkumaanmenon jälkeen, oudossa paikassa ja oudossa sängyssä ne herää paremmin ku kotona. Etelänlomat kannattaa toteuttaa useamman pariskunnan voimin niin on lapsille leikkuseuraa ja aikuisille biletyskavereita. Osa vahtii lapsia ja osa pääsee vähän istumaan iltaa.

 

Että semmosta. :)